Witajcie :)
Czy macie czasem ochotę na coś słodkiego, ale brakuje Wam czasu? Proponujemy Wam bardzo szybki deser, który świetnie smakuje o każdej 
porze dnia, zarówno rano na śniadanie jak i wieczorem.  Jest lekki, 
zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Pieczone brzoskwinie wprost rozpływają 
się w ustach. Deser zadowoli niejednego łasucha  :)
:)
 :)
:)
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl. 
4 brzoskwinie (słodkie i dojrzałe, ale twarde)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
500ml jogurtu greckiego (wg nas to za dużo, wystarczy ok 300ml, czyli duże opakowanie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 230˚C.
2. Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki, usuń z nich pestki i ułóż w niewielkiej brytfance. Każdą połówkę posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na brzoskwinie połóż także po kawałeczku masła. Zapiekaj przez 10 minut.
3. W trakcie pieczenia owoców przygotuj sos jogurtowy, wymieszaj jogurt z ekstraktem waniliowym i miodem.
4. Upieczone brzoskwinie podawaj w miseczkach, polane jogurtem waniliowym i oprószone lekko cynamonem. 
Nasze oceny:
 Basia: Nie spodziewałam się, że deser brzoskwiniowy może tak dobrze 
smakować. Wystarczyło kilka minut żeby owoce z jogurtem zamieniły się w 
naprawdę pyszną mieszankę. Smakuje mi:) Moja ocena: 9/10
Basia: Nie spodziewałam się, że deser brzoskwiniowy może tak dobrze 
smakować. Wystarczyło kilka minut żeby owoce z jogurtem zamieniły się w 
naprawdę pyszną mieszankę. Smakuje mi:) Moja ocena: 9/10 
 
                           


 
 


 

 
ależ one muszą być pyszne! bardzo lubię wszelkie zapiekane owoce, więc przepis zapisuję
OdpowiedzUsuńAleż pychota :) muszę spróbować, faktycznie szybko się robi :)
OdpowiedzUsuń